Trygghetsbloggen

På Sector Alarm är din trygghet vår största passion. I denna blogg har vi samlat intressanta artiklar och värdefulla tips på hur du kan göra din vardag lite tryggare.

Så ökar du din säkerhet i skidbacken

Så ökar du din säkerhet i skidbacken

Publicerad: november 28, 2019 av  Daniella Jonsson

Ska du åka till fjällen under sportlovet eller kanske ta en dagsutflykt till någon lokal skidbacke? Oavsett vilket, är känslan att släppa taget och glida ner för välpistade backar oslagbar. På Sector Alarm vill vi att din dag i skidbacken ska vara trygg och säker. Vi har därför pratat med Oscar Fagerström, skidområdeschef på Branäsgruppen, som tipsar om vad som är viktigt att tänka på.

1. Skydd och utrustning
Se över skidutrustningen inför varje säsong, bindningarna ska vara inställda efter vikten på den som ska använda utrustningen och var noga med att använda en hjälm som sitter bra på huvudet. Att använda hjälm är en billig livförsäkring, ta gärna hjälp från en affär som har bra kunskap. Ett bra tips är också att välja en ljus lins på skidglasögonen. Många åker med en mörk lins vilket ger betydligt sämre sikt.

2. Starta försiktigt
Var det ett år sedan du senast gled ner för backen? Starta försiktigt och känn in formen så att olyckan inte är framme. Anpassa farten efter åkskicklighet, terräng, väderlek och om det finns barn i backen. Även om barnen åkte bra senast så kan de behöva starta upp lugnare denna gång. Det kan vara bra att starta lugnt varje morgon med ett par enklare åk. Du kan också få några snabba råd från skidskolan om vad du bör tänka på för att göra skidåkningen energisnålare.

3. Stanna på säker plats
Tänk på att stanna på en plats där andra åkare ser dig tydligt. Var extra försiktig vid dålig sikt. Tänk också på att förflytta dig till en säker plats där du är synlig om du skulle ramla. Vädret kan förändras snabbt i fjällen och är det dimmigt så rekommenderar Oscar att inte stanna alls om du inte behöver.

4. Barn i backen
Prata med dina barn om vilka regler som gäller i skidbacken. Tänk också på att barns uppfattnings- och reaktionsförmåga inte är fullt utvecklad. Barn överskattar ofta sin egen förmåga, har svårare att bedöma hastighet, riktning och avstånd och gör ofta snabba och oväntade rörelser.

5. Vid olycka
Behåll lugnet och säkra upp olycksplatsen genom att exempelvis ställa upp dina skidor för att markera för andra åkare. Ge första hjälpen om personen är medvetslös och håll den drabbade varm. Larma pistören på orten så kontaktar de räddningstjänst vid behov. Se till att kunna svara på vem som anmäler olyckan, vad som hänt, hur många skadade, när och var det hände och hur vädret är på olycksplatsen.

Så håller du inbrottstjuven borta
Det finns några saker som du kan göra för att förhindra inbrott i ditt hem när du är bortrest och få en tryggare sportlovssemester.

  • Berätta för grannen att du är bortrest och be de skotta om det kommit snö.
  • Lämna gärna kvar kaffekoppar på bordet och leksaker på golvet, då ser det ut som att någon är hemma.
  • Berätta för grannen att du är bortrest.
  • Förvara inte dina värdesaker synligt.
  • Har du koll på vem som följer dig i sociala medier? Se över dina sekretessinställningar om du har tänkt att dela med dig av bilder.
  • Ett hemlarm gör dig tryggare – hos Sector Alarm ingår alltid skydd mot inbrott och brand.
Skydda ditt hem!
Uppkopplat hemlarm inklusive installation