Trygghetsbloggen

På Sector Alarm är din trygghet vår största passion. I denna blogg har vi samlat intressanta artiklar och värdefulla tips på hur du kan göra din vardag lite tryggare.

Det här gör väktaren när ditt larm löser ut!

Det här gör väktaren när ditt larm löser ut!

Publicerad: maj 08, 2023 av  Daniella Jonsson

Att jobba som väktare innebär att hjälpa människor i väldigt varierande situationer, vara en hjälpande och skyddande hand när det behövs. Det berättar Johan Holst, gruppledare för Avarn.

Vad gör man när man jobbar som väktare?

När man jobbar som väktare hjälper man till i olika situationer. Det kan handla om att kontrollera en lokal eller bostad, att skydda sådant som är värdefullt eller bara att vara en hjälpande hand när det behövs.

 

Varför ville du börja jobba som väktare?

Jag har jobbat som väktare i 9 år nu. Det var något jag hade funderat på ganska länge eftersom jag är en nattmänniska och området säkerhet var en väldigt lockande bransch.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att jag gör en samhällsnytta och har ett meningsfullt jobb.

 

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?

Det mest utmanande med mitt jobb är att det kan vara väldigt mycket att göra ibland. Vissa dagar är det över 20 larm, och man kan behöva sitta 12 timmar i bilen. Man måste alltid göra snabba bedömningar och prioriteringar.

 

Hur går en utryckning till om det kommer in ett larm från oss på Sector Alarm?

När det kommer in ett larm från Sector Alarm så får vi en larmorder och information från larmoperatören om vad som utlöst larmet. Om det till exempel är en magnetkontakt som har larmat och bara en sektion har utlöst, är det kanske någon som kommit hem och inte hunnit larma av eller slagit fel kod. Då får vi information från larmoperatören om vi ska göra en inre kontroll och eventuellt åka och hämta nycklar på kontoret, eller om det är bättre att åka direkt till platsen. Om vi är ute och kör blir det oftast så att vi åker förbi och gör en yttre kontroll först för att säkerställa om det är ett inbrott eller inte. Om det krävs så kontaktar vi polisen och ber om förstärkning. Vi avvaktar alltid polisens bedömning innan vi går in. Efter avslutat ärende skriver vi en rapport och väntar på godkännande från Sector Alarm innan vi lämnar platsen.

 

Om man då kommer fram och ser att det pågår ett inbrott, hur känns det?

När man har jobbat som väktare ett tag blir man mer säker i sådana situationer. Men första gången man är med om ett inbrott är man självklart nervös. Oftast är ett inbrott över väldigt fort, men det har såklart funnits situationer där en inbrottstjuv dröjt sig kvar i bostaden.

 

Har du någon situation eller en händelse som har gjort extra mkt avtryck hos dig?

Ja, jag fick för några år sedan ett larm från en camping om pågående misshandel. Vi lyckas lokalisera rätt stuga och där står en kille och säger att en tjej gråter inne på toaletten. När vi går till toaletten och presenterar oss som vakter, så kommer hon ut helt blodig. Hon har blivit misshandlad av sin pojkvän, som visar sig vara killen som tog emot oss i köket. Den situationen har etsat sig fast. Framförallt hur hon såg ut och hur hemska människor kan vara. Jag var väldigt glad att jag blev kallad till vittne och kunde göra mitt för att gärningsmannen skulle få sitt straff. Det kändes i hjärtat, och det kändes bra när man kunde vara med hela vägen till att sitta med i rätten och dra mitt strå till stacken.

 

Finns det nått du tycker människor bör tänka på när de kommer till säkerhet? Framför allt i sina hem?

Jag brukar tänka på att man ska kontrollera att man har låst. Tänk också på vad du har på din tomt, för ibland har husägaren haft en stege liggande på tomten, och inbrottet har skett på övervåningen med hjälp av kundens egen stege för att den inte har varit fastlåst. Ha inte heller värdesaker som laptops liggande framme så de syns utifrån - gör det inte enkelt eller lockande för tjuven.

Sedan är ju grannsamverkan effektivt. Var lite uppmärksam på om du ser eller hör något misstänkt och hjälp till om det behövs. Man ska naturligtvis inte ge sig in i någon farlig situation, men man kan alltid hålla koll - ta samhällsansvar och ring till polisen. Våga göra något istället för att göra ingenting, alla kan göra något.

Skydda ditt hem!
Uppkopplat hemlarm inklusive installation