Trygghetsbloggen

På Sector Alarm är din trygghet vår största passion. I denna blogg har vi samlat intressanta artiklar och värdefulla tips på hur du kan göra din vardag lite tryggare.

Står huset tomt?

Står huset tomt i sommar?

Publicerad: juli 19, 2019 av  Daniella Jonsson

En helg på landet, en tur till stranden eller hälsa på hos vänner i en annan stad. Även om du kanske spenderar sommaren i Sverige kommer din bostad säkert stå tom under längre eller kortare perioder. För att minska risken för inbrott finns det några saker du kan tänka på.

Semestertiden är äntligen här och många svenskar längtar nu efter att få koppla av efter en lång vinter och vår. Tyvärr tar inbrottstjuvarna inte semester och under sommaren står många villor tomma. Och det är då många inbrottstjuvar passar på.

Under 2019 anmäldes totalt 14,700 bostadsinbrott i Sverige av dem var 8,670 inbrott i villa, enligt brottsförebyggande rådet.

Även om du inte reser långt i sommar, utan kanske planerar kortare utflykter, finns det en del saker att tänka på för att minska risken för inbrott och få en tryggare sommar.

1. Skapa känslan av att någon är hemma
Ett tomt och välstädat hem signalerar att du inte är hemma. Lämna gärna kaffekopparna kvar på köksbordet och några leksaker i trädgården, även om du bara ska till stranden, så ser det ut som att du är hemma.
Stäng

2. Plocka undan din stege
Polisen har sett att många inbrott sker via en stege. Om du har en stege – se till att plocka bort eller låsa fast den så att den inte kan användas som hjälpmedel vid inbrott. Lås även in dina verktyg och andra trädgårdsredskap.

3. Be någon att tömma din brevlåda
En proppfull brevlåda antyder att det inte är någon hemma. Be någon att tömma den åt dig när du är bortrest eller införskaffa en brevlåda med lås.

4. Förvara inte dina värdesaker synligt
Låt inte datorer, surfplattor och andra värdesaker ligga synliga i ditt hem. Sovrum är ett av de vanligaste rummen där inbrott sker – undvik att förvara värdesaker där.

5. Öka säkerheten med grannsamverkan
Genom att samverka i nätverk med dina grannar kan ni tillsammans minska brottsligheten och öka tryggheten i området. Hjälp varandra att hålla uppsikt över varandras bostäder och ert närområde.

6. Ett hemlarm gör dig tryggare
Tjuven väljer hellre ett olarmat hus än ett hus med larm. Många inbrott kan därför förhindras genom att det finns ett larm med avskräckande dekaler. Om du har ett hemlarm kopplat till en larmcentral kan du få snabbare hjälp om ett inbrott sker. Med ett hemlarm är du och din familj i trygga händer.

Skydda ditt hem!
Uppkopplat hemlarm inklusive installation