
Alltid snabb hjälp från larmcentralen
Att arbeta på en larmcentral innebär att vara fokuserad och redo att hantera en mängd olika situationer, från inbrott och bränder till vattenläckor och sjukdomsfall.
Vi har pratat med Belula, en av våra erfarna larmoperatörer hos Sector Alarm, för att få en inblick i hur teamet arbetar och hur de skapar trygghet för våra kunder genom att agera på inkommande larm inom sekunder.
Kan du beskriva den första åtgärden du tar när ett larm kommer in?
När vi tar emot ett larm är vår första åtgärd att försöka få kontakt med kunden. Om det finns tydliga tecken på att situationen är allvarlig, larmar vi polisen eller räddningstjänsten och skickar väktare till platsen. På larmcentralen arbetar vi i team och samarbetar alltid för att agera snabbt och effektivt – varje sekund räknas.
Vilka rutiner har ni om det kommer in ett inbrottslarm?
Om inbrottslarmet aktiveras och kameradetektorn upptäcker rörelse skickas omedelbart en bildserie till vår larmcentral, och vi börjar kontakta kunden. Om det finns tydliga tecken på inbrott informerar vi polisen och skickar ut väktare direkt. Vi försöker alltid få kontakt med någon på platsen för att kunna bekräfta situationen – ibland kan det ju handla om att någon helt enkelt glömt att larma av. Vid minsta osäkerhet skickar vi väktare - detta är en självklar del av vår larmtjänst.
Vilka rutiner har ni om det kommer in ett brandlarm?
När en rökdetektor larmar skickas bilder från kameradetektorerna till larmcentralen inom sekunder, vilket hjälper oss att snabbt bedöma om det finns en faktisk brandrisk. Ser vi tydliga tecken på fara, som rök eller lågor, larmar vi omedelbart räddningstjänsten och skickar väktare till platsen. Samtidigt försöker vi få kontakt med någon på plats – eller en så kallad ”brandgranne” – för att få en tydligare bild av situationen. Vårt främsta uppdrag är att snabbt identifiera och agera på potentiella faror – innan de hinner utvecklas.
Hur hanterar du situationer där kunden är upprörd eller panikslagen?
Det är viktigt att vara lugn och tydlig när man hanterar upprörda eller panikslagna människor. Då måste man vara väldigt bestämd i sina instruktioner. Visa att du finns där och att personen inte är ensam.
Kan du ge ett exempel på ett särskilt utmanande larm och hur du hanterade det?
Jag tycker att sjukdomsfall kan vara särskilt utmanande att hantera. Det är viktigt att be kollegor eller arbetsledaren om hjälp, dels för att spara tid och snabbt få rätt hjälp på plats, men också för att få stöd efter en jobbig händelse som man har hanterat.
Hur följer du upp med kunder efter att ett larm har hanterats?
Efter skarpa händelser så återkopplar vi till kund, kollar hur alla mår, höra hur allt har gått, ge dem information om de undrar något. Det är alltid bra att prata med kunden efter att själva nödsituationen är över, så att de inte känner sig bortglömda. Dessutom skriver vi alltid en händelserapport, där finns alla detaljer med från ärendet. Allt finns dokumenterat.
Vilka rutiner har ni för att inte känslig information om kunderna skall spridas?
Vår larmcentral har väldigt strikta säkerhets- och sekretessrutiner. Det är mobilförbud inne på larmcentralen, innan arbetspasset börjar lämnar man in sin mobil i ett ”mobildagis”. Inga obehöriga har tillgång till larmcentralen och kommer inte heller åt bilder och larminformation. Dessutom har vi en väldigt stark kultur som präglas av respekt för medmänniskor.
Hur hanterar du stress och press under intensiva perioder med många larm?
Man tar ett larm i taget och fokuserar fullt ut på det som händer just då. Under pauserna försöker jag koppla av, gärna genom att gå ut en stund och varva ner. Det känns också tryggt att veta att vi har ett starkt supportsystem – kollegor, arbetsledare och teamleaders som ser hur man mår och påminner en om att ta hand om sig själv.
Vilket är det roligaste larm du hanterat?
Jag tycker att det alltid är positivt när brandlarm visar sig vara ett falskt alarm och allt slutar bra – som när en kund bara råkat bränna tacosen lite och kan fortsätta sin fredagskväll med familjen. Det blir ett tillfälle att bekräfta att larmet fungerar som det ska, och att vi finns här när det verkligen behövs.
Några fakta om Sector Alarms larmcentral
Larmcentralen är dubbelcertifierad enligt EN 50518 och SSF 136:5, vilket gör den till en av de mest pålitliga och säkra leverantörerna. Genom att följa både europeiska och svenska standarder kan larmcentralen erbjuda en hög nivå av säkerhet och trygghet som är svår för konkurrenter att matcha.
Vad innebär dubbelcertifieringen?
- Högre krav: Strikta säkerhetsåtgärder för att skydda system och data. Lokaler och system uppfyller strikta krav för att skydda mot hot.
- Hantering av känslig data: Flera säkerhetsprotokoll för att skydda kundinformation.
- Kundtrygghet: Höga krav för att säkerställa god kundupplevelse.
- Högre tillförlitlighet: Certifieringarna garanterar oavbruten drift. Egen ventilation och strömförsörjning och backup-larmcentral på annan ort.
- Snabba svarstider: Strikta krav på snabba svarstider för inkommande larm.
- Kvalitetsstämpel: Certifieringarna garanterar högsta säkerhetsstandarder.
- Utbildad personal: Certifierad personal som hanterar larm korrekt och professionellt.
Visste du detta om larmcentralen?
- Egen central nyckelavdelning för att säkerställa att kundnycklar hamnar hos rätt väktarkontor.
- Intern teknisk support sitter vid larmcentralen för att alltid prioritera förstklassig teknisk support och kunskapsutväxling.
- Mobilförbud och särskild behörighet krävs för att få komma in.
- Månatliga tester av säkerhetssystem.
- Genomsnittlig larmhanteringstid på 9,2 sekunder.
- Larmcentralen har egen ventilation och strömförsörjning men är också en superbrandcell med skottsäkra fönster.
- Våra larmoperatörer utbildas regelbundet bl.a. inom HLR, hjärt- och lungräddning.
- Våra kunder ger oss betyget 96,4 av 100.