Vi finns där för dig i sommar

Larmcentralen på Sector Alarm är alltid bemannad, dygnet runt och året om – även under sommarmånaderna. Vi hälsar på larmoperatörerna Ida och Christian, och får deras tips för en tryggare sommar.

Innanför en larmad ståldörr, genom en sluss och ytterligare en dörr hittas Sector Alarms hjärta – larmcentralen. Säkerhetsdörrarna, de åtta millimeter tjocka stålväggarna och den egna elförsörjningen gör att larmcentralen står pall även om det blir strömavbrott eller brinner i närheten.


Här hanteras alla larmsignaler, vissa handlar om inbrott och andra om brand. Men många gånger handlar det om misstag, att en kund till exempel glömt paraplyet och tror att de hinner in och ut igen trots att det är larmat (nej, larmet går). Så ser det ut 365 dagar om året, 24 timmar om dygnet. Larmcentralen tar aldrig semester, och gör att alla våra kunder kan känna sig trygga.

Larmoperatörerna Ida och Christian började på larmcentralen i februari i fjol, efter en utbildning med både teori och praktik hade de lärt sig hur man läser av bilderna från kameradetektorerna, att vara ett tryggt stöd och lyssna efter ledtrådar under samtalen.

När ett larm går börjar en röd lampa blinka på datorskärmarna på larmcentralen. Det tar inte många sekunder innan Ida ringt upp husägaren. Den här gången var det ett falsklarm, men om det behövs skickas väktare och polis eller brandkår larmas.

Under sommarmånaderna ökar inbrottsrisken, då många är bortresta under längre perioder. Men Sector Alarm lämnar inte sin post.
Det viktigaste våra kunder kan göra är att alltid larma på. Även om man bara ska ner till glasskiosken, eller om kattvakten ska komma in. Ida, larmoperatör på Sector Alarm.
Om man inte vill dela med sig av sin larmkod går det att ringa Sector Alarm och skaffa en temporär kod, och lösenord. Eller lämna sin kodbricka till den som ska in och ut ur huset under tiden man är borta.

– Ska någon annan ha hand om huset är det alltid bra att ringa oss och berätta så gör vi en markering. Ifall olyckan är framme vet vi att grannen eller svärmor har tillgång till larmet, säger Christian.

Om ett skarpt larm går åker Sector Alarms väktare ut och undersöker huset och gör temporära lösningar för att återställa säkerheten i huset till larmbart skick. Sedan sätter de på larmet igen – allt för att kunderna inte ska behöva avbryta semestern.

– Vi och våra medarbetare gör allt vi kan för att våra kunder ska känna sig trygga. Samtidigt kan vi inte göra vårt jobb om kunden inte larmar på, säger Ida. Så, vare sig du tar en snabb cykeltur till glasskiosken eller åker på långsemester – larma alltid på, så kan du tänka på annat sen.

Larmoperatörernas tips för en säkrare sommar:

  • Använd alltid ditt hemlarm, även korta stunder
  • Lås fast eller ta in stegen och andra trädgårdsredska
  • Prata med grannarna och berätta när huset kommer stå tom
  • Be om hjälp med att ta in poste
  • Lämna lite sopor i soptunnan så det ser bebott u
  • Be någon klippa gräset under tiden du är borta, eller investera i en robotgräsklippar
  • Ställ in belysningstimers så att lampor tänds och släcks i hemmet under tiden du är bort
  • Använd sensorer på utomhusbelysninge
  • Har du larmbrickor, lämna en till den som kommer ha tillgång till huset, eller aktivera en temporär kod hos Sector Alarms kundservic
  • Vill du dela att du är bortrest i sociala medier – tänk på att ställa in sekretessinställningarna så att obehöriga inte ser dina uppdateringar

Fler läsvärda artiklar

Så ökar du din säkerhet i skidbacken

Ökad säkerheten i skidbacken

Ska du åka till fjällen i vinter eller kanske ta en dagsutflykt till någon lokal skidbacke? Vi ger dig bästa tipsen för att öka din säkerhet.

Öka säkerheten för ditt barn

Öka säkerheten för ditt barn

Är ditt barn hemma själv efter skolan eller ska ni precis börja träna på det? Vi har samlat tio praktiska tips för en säker eftermiddag. 

Undvik vattenskador i hemmet

Undvik vattenskador i hemmet

Det finns mycket du kan göra själv för att skydda din bostad. Här kan du läsa om några viktiga tips som tryggar upp ditt hem.

Brandrisker i köket

Så här minimerar du brandrisken i köket

Köket är hemmets hjärta, det är också platsen där många bränder startar. Men genom att vara förutseende kan många bränder undvikas.