Så lurar du inbrottstjuven

Ska du resa bort i sommar? Vi har samlat några enkla men smarta tips som du kan tänka på för att förhindra inbrott.

1. Skapa känslan av att någon är hemma
Oavsett om du är på jobbet över dagen eller är bortrest under en längre period så är det bra om hemmet får vara lite rörigt. Lämna gärna disk kvar på diskbänken och lägg ut ett par leksaker i trädgården. Tänk på att snittblommor vissnar snabbt och kan signalera att det inte är någon hemma. Undvik att dra för gardiner och persienner. Sätt en timer på lamporna som gör att de tänds och släcks vid olika tidpunkter. Det är också bra med en timer på radion.

2. Prata med dina grannar och hjälp varandra
Ett gott grannsamarbete är viktigt för att lura tjuven. Meddela när du ska iväg på semester och be grannen att ta in din post. Om du är borta en längre tid, be dina grannar att parkera bilen på din uppfart, skotta bort snö från entrén och lämna några av sina sopor i din soptunna så att det ser ut som att du är hemma.

3. Kreativ förvaring av värdesaker
Tjuven är oftast ute efter smycken och andra värdesaker och letar gärna i sovrum och badrum. Förvara därför inte dina värdesaker där utan på ett oväntat ställe. Tidsaspekten är viktig för tjuven, därför ska man förvara värdesakerna där det tar tid att komma åt. Aldrig nära dörrar eller fönster. Ett viktigt tips är också att alltid fotografera och skriva inventeringslistor på de mest värdefulla sakerna i hemmet. Det kommer att underlätta vid eventuell stöld och kontakt med försäkringsbolag och polis etc.

4. Plocka undan stegar och andra redskap
Allt fler inbrott sker via övervåningen. Om du har en stege – se till att plocka bort eller låsa fast den så att den inte kan användas som hjälpmedel vid inbrott. Lås även in dina verktyg och andra trädgårdsredskap.

5. Öka tryggheten med grannsamverkan
Genom att samverka i nätverk med dina grannar kan ni tillsammans minska brottsligheten och öka tryggheten i området. Grannsamverkan innebär i korthet att man hjälps åt att hålla uppsikt över varandras bostäder och ert närområde. Samarbetet sker ihop med polisen som bistår med kunskap och information. Du kan kontakta polisen i din kommun för att få en Grannsamverkan-skylt att sätta upp i området.

6. Insynsskyddade hus lockar tjuven
Insynsskyddade hus och hus längs med stora vägar är de som drabbas mest av inbrott. Tänk på att inte ha för insynsskyddat och klipp om möjligt ner buskar och träd som täcker dina fönster.

7. Tänk på vad du säger i sociala medier
Ska du resa bort och vill dela med dig av dina bilder? För att förebygga inbrott – se över dina sekretessinställningar eller vänta tills du kommer hem med att publicera dina bilder.

8. Ett hemlarm kan förhindra inbrott
Tjuven väljer hellre ett olarmat hus än ett hus med larm. Många inbrott kan därför förhindras genom att det finns ett larm med avskräckande dekaler. Om du har ett hemlarm kopplat till en larmcentral kan du också få snabbare hjälp om ett inbrott sker.

Fakta om inbrott *
2017 anmäldes 22 600 bostadsinbrott i Sverige. Det är en ökning med 3% jämfört med 2016. Den slutliga statistiken över anmälda bostadsinbrott för 2018 är inte fastställd än.
De anmälda villainbrotten har under de senaste tio åren haft en säsongsbetonad prägel. November är den månad då flest villainbrott anmäls, tätt följd av december och oktober.
Grannsamverkan har, enligt en undersökning som Brå tagit fram, visat sig kunna minska brottsligheten med i genomsnitt 16 eller 26 procent, beroende på vilken mätmetod man väljer. I en intervjuundersökning med personer som begått inbrott svarade 19 av 20 att de var mer försiktiga eller helst undvek områden med grannsamverkan. Men det räcker inte med att sätta upp skyltar – det krävs att de boende i området är vaksamma.

* Källa: Brottsförebyggande rådet.

En trygghet för familjeföretaget gör stor skillnad i vardagen.

Familjeföretaget Wallins Grill

Samhället har förändrats sedan Wallins Grill först öppnade 1969, något både ägarna och deras anställda märker av.

Tekniken som gör att fler kan installera larm

Tekniken som gör att fler kan installera larm

Mycket har hänt med den tekniska utvecklingen senaste åren. Detta är anledningen till att allt fler småföretagare väljer att skaffa ett larmsystem från Sector Alarm

Tänk på det här när du väljer företagslarm

Att tänka på när du väljer företagslarm

Att skydda företaget behöver inte vara krångligt eller dyrt. Med dagens larmteknik kan du enkelt få en skräddarsydd lösning som passar just ditt företag. Men det finns vissa saker du behöver kolla upp innan.