Resa bort i vinter? Så lurar du inbrottstjuven

2018 anmäldes cirka 17,000 bostadsinbrott i Sverige – störst risk är det under vintermånaderna, visar statistik från brottsförebyggande rådet. Planerar du att lämna snörusket och resa iväg till värmen kan du vidta vissa åtgärder för att minska risken för inbrott.

Ingen vill komma hem efter en skön semester och mötas av ett bostadsinbrott. Men tyvärr drabbas årligen tusentals svenskar av bostadsinbrott och störst risk är det under vintern. Men det finns flera saker du kan tänka på innan och under din semester som gör det svårare för inbrottstjuven.

Skapa känslan av att någon är hemma
Oavsett om du är på jobbet över dagen eller är bortrest under en längre period så är det bra om hemmet får vara lite rörigt. Lämna gärna disk kvar på diskbänken och lägg ut ett par leksaker i trädgården. Tänk på att snittblommor vissnar snabbt och kan signalera att det inte är någon hemma. 

Prata med dina grannar och hjälp varandra
Ett gott grannsamarbete är viktigt för att lura tjuven. Meddela när du ska iväg på semester och be grannen att ta in din post. Om du är borta en längre tid, be dina grannar att parkera bilen på din uppfart, skotta bort snö från entrén och lämna några av sina sopor i din soptunna så att det ser ut som att du är hemma.

Kreativ förvaring av värdesaker
Tjuven är oftast ute efter smycken och andra värdesaker och letar gärna i sovrum och badrum. Förvara därför inte dina värdesaker där utan på ett oväntat ställe. Tidsaspekten är viktig för tjuven, därför ska man förvara värdesakerna där det tar tid att komma åt. Aldrig nära dörrar eller fönster. Ett viktigt tips är också att alltid fotografera och skriva inventeringslistor på de mest värdefulla sakerna i hemmet. Det kommer att underlätta vid eventuell stöld och kontakt med försäkringsbolag och polis.

Ett hemlarm kan förhindra inbrott
Många inbrott kan förhindras genom att det finns ett larm med avskräckande dekaler. Om du har ett hemlarm kopplat till en larmcentral kan du också få snabbare hjälp om ett inbrott sker.

 

En trygghet för familjeföretaget gör stor skillnad i vardagen.

Familjeföretaget Wallins Grill

Samhället har förändrats sedan Wallins Grill först öppnade 1969, något både ägarna och deras anställda märker av.

Tekniken som gör att fler kan installera larm

Tekniken som gör att fler kan installera larm

Mycket har hänt med den tekniska utvecklingen senaste åren. Detta är anledningen till att allt fler småföretagare väljer att skaffa ett larmsystem från Sector Alarm

Tänk på det här när du väljer företagslarm

Att tänka på när du väljer företagslarm

Att skydda företaget behöver inte vara krångligt eller dyrt. Med dagens larmteknik kan du enkelt få en skräddarsydd lösning som passar just ditt företag. Men det finns vissa saker du behöver kolla upp innan.