”För mig har det alltid varit givet att ha ett hemlarm”

På isen spred han trygghet i laget – och otrygghet hos motståndarna – med sin stenhårda spelstil. Men hemma hos legendaren Börje Salming är det något annat som ger honom lugn och ro: Hemlarmet från Sector Alarm. – Jag tycker det är så jäkla bra att ha den säkerheten, säger han.

Två SM-guld, sexton säsonger i Toronto Maple Leafs, första svensken som röstades in i NHL Hall of Fame – och ett framgångsrikt företag som bär hans namn. Börje Salming behöver knappast någon introduktion, ens för de som inte är hockeyintresserade.

Trots alla framgångar är det en synnerligen ödmjuk 68-åring som öppnar dörren till sin nya fyrarumslägenhet, just utanför tullarna i Stockholm. Efter att ha spenderat 20 år i en Vaxholms-villa, och sedan fyra år i en stor lägenhet i innerstan, valde Börje och frun Pia att flytta till något mindre efter att barnen flugit sin kos. Det märks fortfarande spår av flytten i juni, då en spegel fortfarande väntar på att få komma upp på väggen i hallen.

Men i kökshörnet sitter redan en kamera från Sector Alarm uppmonterad. Det var en tidig prioritet i hemmet.
– För mig har det alltid varit givet att ha ett larm. Jag läste om Sector Alarm och tyckte att systemet lät praktiskt och enkelt, så jag hörde av mig. Sedan kom det hit en kille och installerade det på en och en halv timme. Det gick hur fort som helst, berättar Börje.

Hemlarmen och tryggheten som de ger har följt med honom under nästan hela hockeykarriären. 70-talets Toronto var enligt Börje en betydligt farligare plats än vad staden är nu. När de köpte hus var larmet en självklarhet.
– Vi hade inbrott en gång, så det var jätteviktigt att ha larm. Sedan hade vi en säkerhetsexpert i klubben som pratade med oss om riskerna när laget var ute och reste. Att vi kunde bli utsatta för rån och sådana saker. Sedan dess har jag haft säkerhetstänket i bakhuvudet, och har blivit lite mer försiktig, berättar han.

När familjen flyttade tillbaka till Sverige på 90-talet hade de under några år inget larm i Vaxholms-villan. Men ett obehagligt inbrott, där ex-frun och ena barnet kom hem och upptäckte skadegörelsen, fick dem att återigen installera ett säkerhetssystem.
– Känslan av att någon varit inne i ens hus, det var skitläskigt, minns Börje.

Efter försäljningen, då flyttlasset gick till lägenheten på Gärdet, så följde larmet med.
– Man vet aldrig när eller var någon dyker upp och vill göra inbrott, så för mig har det inte spelat någon roll om vi bor i lägenhet eller villa. Tryggheten som larmet ger till familjen är ovärderlig. Särskilt när man åker bort, då är det skönt att inte behöva tänka så mycket på vad som händer i bostaden.

Det ringer i Börjes smartphone. Trots att han vid 68 års ålder har sålt av andelar i företaget är han fortfarande med i dagliga beslut om verksamheten.
– Tidigare var jag med och bestämde allt. Nu är jag mest ansiktet utåt, men man vill aldrig riktigt släppa helt när man har sitt namn på något, berättar han.

Men smartphonen till trots: Ny teknik använder han inte gärna, så larmet styr han mest via brickan istället för med appen.
– Jag är dålig på sådana saker, men min fru använder den. Då kan hon kolla i appen under dagen och se hur jag går in och ut ur lägenheten, och om jag har glömt att larma på, berättar Börje och skrattar.

För tankspridd, det medger hockeylegendaren att han ganska ofta är.

– Det är lätt hänt att man glömmer något i köket när man har mycket att göra. Då är det väldigt tryggt att ha ett brandlarm via Sector Alarm också, säger han och pekar på rökdetektorerna som är installerade i paradvåningens höga tak.

Och trots att lägenheten är på våning 11 har även dörrarna till den stora takterassen larmats.
– Någon kanske gör inbrott hos grannen och sedan hoppar över till oss, sådant vet man inte.

Hockeykarriären avslutades för över 25 år sedan, men Börje ser fortfarande vältränad nog ut för att kliva ut på isen och ta några byten i vilken SHL-klubb som helst. Men hockeyn följer han endast sporadiskt.
– Det brukar mest bli att jag kollar på highlights. Men ibland åker jag och ett kompisgäng till Toronto och hälsar på. Då brukar jag ta med dem till omklädningsrummet, där ingen utomstående egentligen får gå in. Att träffa nya svenska spelare där, som William Nylander, känns alltid kul och speciellt.

Att vara en levande legendar har minsann sina fördelar.

En trygghet för familjeföretaget gör stor skillnad i vardagen.

Familjeföretaget Wallins Grill

Samhället har förändrats sedan Wallins Grill först öppnade 1969, något både ägarna och deras anställda märker av.

Tekniken som gör att fler kan installera larm

Tekniken som gör att fler kan installera larm

Mycket har hänt med den tekniska utvecklingen senaste åren. Detta är anledningen till att allt fler småföretagare väljer att skaffa ett larmsystem från Sector Alarm

Tänk på det här när du väljer företagslarm

Att tänka på när du väljer företagslarm

Att skydda företaget behöver inte vara krångligt eller dyrt. Med dagens larmteknik kan du enkelt få en skräddarsydd lösning som passar just ditt företag. Men det finns vissa saker du behöver kolla upp innan.

Detta säger våra kunder om oss