– Nu slipper jag ligga med ett öga öppet om nätterna

Ett ständigt vakande öga på lokalerna, större sinnesro – och tryggare anställda. Det var de största anledningarna till att familjeföretaget Wallins Grill skaffade ett larm från Sector Alarm. – Nu slipper jag ligga med ett öga öppet om nätterna och fundera på ifall jag kommer behöva rycka ut, säger ägaren Jesper Wallin.

Genom 50 år – och tre generationer – har Wallins Grill i Alingsås serverat gästerna nygrillade burgare och korvar. Sedan 2002 drivs företaget av Jesper Wallin och hans syster Sofia Hansson. De tog över verksamheten efter pappan och hans svåger, som tog över efter Jesper och Sofias morfar.

Ett stort ansvar på syskonen, som nu ska förvalta släktföretaget på bästa sätt.
– Det är en livsstil och vi jobbar som vi alltid gjort i familjen. Många kunder är stammisar och man hör ofta att ”min pappa brukade köpa burgare av din pappa”, berättar Jesper.

Men samhället har förändrats sedan Wallins Grill först öppnade 1969, något både ägarna och deras anställda märker av.
– Det är inte som på 70-talet då pappa gick ut ur grillen för att bryta upp bråk mellan raggare på torget, säger Jesper med ett flin och fortsätter:
– Vanligt folk kan bli mycket argare än förut, de har sämre tålamod nu. På helgerna är det också en del kunder som är berusade, och då kan det balla ur.

Eftersom Wallins Grill har många anställda som jobbar sena kvällar och helger, ville Jesper och Sofia göra något för att öka tryggheten. Därför kontaktade de Sector Alarm förra sommaren.

Tidigare har ägarna alltid haft jour ifall något skulle hända på grillen, men tack vare Sector Alarm känner Jesper att han kan slappna av på ett annat sätt.
– Om jag hade ett missat samtal från en anställd förut tänkte man alltid ”vad är det nu då?”. Det har hänt att jag blivit uppringd och behövt dra iväg för att skydda våra anställda från besvärliga kunder.

– Nu vet jag att om det är något allvarligt så finns Sector Alarms larmcentral tillgänglig dygnet runt och kan sätta in åtgärder även om jag inte svarar.

Jesper tror att kamerorna som sitter i lokalen nu har en lugnande effekt, både på kunder och personalen som kan känna sig tryggare. En viktig detalj med larmet är att eventuella utryckningar inte kostar extra.
– Det var en avgörande faktor jämfört med konkurrenterna, där varje utryckning kostade pengar.

Tack vare appen som hör till larmsystemet kan Jesper och hans syster också hålla koll på deras kära grill även när de sitter hemma i vardagsrummet.
– Jag ser när mina anställda larmar av och på. Jag kan också enkelt larma på och av ifrån appen på distans om det skulle behövas, det är smidigt och förenklar vardagen.

Till hösten firar Wallins Grill 50 år, och genom åren har de varit en stor arbetsgivare för ortens ungdomar. Något Jesper är stolt över.
– Det är fantastiska ungdomar som jobbar för oss, och nästan alla som varit här får nästa jobb de söker om de anger oss som referens. Det slår högt att ha jobbat kvällar och helger, med stort ansvarstagande.

För Jesper själv har ansvaret minskat något sedan de anlitade Sector Alarm.
– Jag har gått från att vara en storebror till en förälder under de här 17 åren. Nu när man har egna barn blir man mer beskyddande mot personalen också.
– Men nuförtiden sover jag som en bebis om nätterna då jag slipper ligga med ett öga öppet och fundera på ifall jag kommer behöva rycka ut.