Trygghetsbloggen

På Sector Alarm är din trygghet vår största passion. I denna blogg har vi samlat intressanta artiklar och värdefulla tips på hur du kan göra din vardag lite tryggare.

Ett tryggt och säkert sportlov

Ett tryggt och säkert sportlov

Publicerad: februari 21, 2023 av  Daniella Jonsson

Visst är det härligt med sportlovstider? Kanske åker ni till fjällen för lite skidåkning, tar en pulkatur eller myser hemma. Vi på Sector Alarm ser alltid till att hemmet är säkert, men vi har samlat några användbara tips för extra trygghet i såväl backe som hemma i köket när barnen fixar eget mellanmål.

1. Säkerhet i skidbacken

Var det längesedan du senast gled ner för backen? Starta försiktigt och känn in formen så att olyckan inte är framme. Anpassa farten efter åkskicklighet, terräng, väderlek och om det finns barn i backen. Se över skidutrustningen inför varje säsong, bindningarna ska vara inställda efter vikten på den som ska använda utrustningen och var noga med att använda en hjälm som sitter bra på huvudet. Att använda hjälm är en billig livförsäkring.
Tänk på att stanna på en plats där andra åkare ser dig tydligt. Var extra försiktig vid dålig sikt. Tänk också på att förflytta dig till en säker plats där du är synlig om du skulle ramla. Behåll lugnet och säkra upp olycksplatsen genom att exempelvis ställa upp dina skidor för att markera för andra åkare. Ge första hjälpen om personen är medvetslös och håll den drabbade varm. Larma pistören på orten så kontaktar de räddningstjänst vid behov. 

2. En trygg stund i pulkabacken

Prata med dina barn om vilka regler som gäller i backen. Tänk också på att barns uppfattnings- och reaktionsförmåga inte är fullt utvecklad. Barn överskattar ofta sin egen förmåga, har svårare att bedöma hastighet, riktning och avstånd och gör ofta snabba och oväntade rörelser.

3. Öka tryggheten om barnen är hemma själva

Behöver du jobba på sportlovet och kanske lämna barnen hemma själva en stund? Se till att spara föräldrarnas nummer, nödnummer och andra viktiga nummer i ditt barns telefon om barnet har en. Skriv även upp viktiga nummer på en synlig plats till exempel på kylskåpsdörren. Berätta för grannarna att barnet är hemma själv efter skolan och förklara för barnet att det kan gå dit för hjälp om något skulle hända.
Förbered mellanmål som barnet inte behöver tillreda själv. Exempelvis yoghurt, flingor eller färdigskivat bröd så att barnet inte behöver använda kniv.
Förklara för barnet att det är bra om man tar för vana att alltid låsa dörren. Sitter man med lurar i öronen så kanske man inte hör om någon kommer in. Det kan också vara skönt att använda larmets ”hemmaläge” när barnen är själva så man känner sig trygg med att ingen kan gå in i huset utan att larmet går.

4. Om du reser bort några dagar

Ni kanske passar på att resa bort några dagar under sportlovet. Då kan du enkelt se över säkerheten hemma för att göra det svårare för eventuella inbrottstjuvar. Lämna gärna disk kvar på diskbänken och lägg ut ett par leksaker i trädgården. Undvik att dra för gardiner och persienner. Sätt en timer på lamporna som gör att de tänds och släcks vid olika tidpunkter.
Ett gott grannsamarbete är också viktigt för att lura tjuven. Meddela när du ska i väg på semester och be grannen att ta in din post. Om du är borta en längre tid, be dina grannar att parkera bilen på din uppfart, skotta bort snö från entrén och lämna några av sina sopor i din soptunna så att det ser ut som att du är hemma. Tjuven är oftast ute efter smycken och andra värdesaker och letar gärna i sovrum och badrum. Förvara därför inte dina värdesaker där utan på ett oväntat ställe.
Allt fler inbrott sker via övervåningen. Om du har en stege – se till att plocka bort eller låsa fast den så att den inte kan användas som hjälpmedel vid inbrott. Lås även in dina verktyg och andra trädgårdsredskap. Insynsskyddade hus och hus längs med stora vägar är de som drabbas mest av inbrott. Tänk på att inte ha för insynsskyddat och klipp om möjligt ner buskar och träd som täcker dina fönster.
Tjuven väljer hellre ett olarmat hus än ett hus med inbrottslarm. Många inbrott kan därför förhindras genom att det finns ett larm med avskräckande dekaler. Om du har ett hemlarm kopplat till en larmcentral kan du också få snabbare hjälp om ett inbrott sker.

Skydda ditt hem!
Uppkopplat hemlarm inklusive installation