Så hittar du dolda brandrisker i hemmet

Så hittar du dolda brandrisker i hemmet

Publicerad: december 02, 2022 av  Daniella Jonsson

Varje år rycker räddningstjänsten ut till tusentals bostadsbränder. Du vet säkert om de vanligaste brandriskerna i hemmet – så som stearinljus och spisplattor. Men har du koll på de lite mer dolda brandriskerna?

Att förlora sitt hem till följd av brand är en mardröm för de allra flesta. Den emotionella påfrestningen i att förlora både sitt hem och sina ägodelar är något som kan sätta djupa spår i en människa. Och en tanke man knappt vill tänka på är om branden skulle orsaka personskador eller dödsfall. Därför är det viktigt att ha kunskap om var de vanligaste brandriskerna finns i ett hem – och vad du kan göra för att minska riskerna att en brand bryter ut. Här listar vi tre brandorsaker som du kanske inte hade koll på.

1. Sota skorstenen regelbundet
Bostadsbränder som startar via din eldstad tillhör en av de mest vanliga. Se därför till att sota regelbundet, minst en gång per år. Tänk också på att följa eldningsinstruktionerna för din eldstad.

2. Ladda dina elapparater under uppsikt
En allt mer vanlig brandorsak i hemmet är överhettning av elapparater, till exempel mobiltelefoner, hoverboards och bärbara datorer. Se därför till att alltid ladda dina elapparater under uppsikt och att alltid dra ut laddaren ur stickkontakten när du laddat klart. Med smartplugs från Sector Alarm kan du styra dina elapparater direkt från telefonen – oavsett var du befinner dig. Vid ett eventuellt larm kan du också aktivera smartplugs så att ditt hem tänds vid händelse av inbrott eller brand. På så sätt kan du avskräcka en inbrottstjuv och minimera riskerna att bli instängd i mörker om det skulle börja brinna.

3. Tvätta när du är hemma och fyll maskinen lagom
Hur många gånger har man inte fyllt tvättmaskinen innan man går och lägger sig och hur många gånger har man inte stoppat in för mycket tvätt än vad maskinen klarar av? Detta fungerar kanske 100 gånger, men nästa gång överhettas tvättmaskinen och fattar eld. Se därför till att alltid följa tillverkarens rekommendationer på hur mycket tvätt du får lägga i och alltid vara hemma när tvättmaskinen är igång.

Hemlarmet upptäcker även bränder
Du kanske tänker att ett hemlarm endast hjälper till vid inbrott. Men faktum är att när du väljer ett hemlarm från Sector Alarm ingår alltid ett brandskydd där våra smarta brandvarnare kommunicerar med varandra. Larmar en rökdetektor, tjuter alla - oavsett placering. En fördel framför allt för dig som bor i ett hus med flera våningar.

Med en eller flera smarta rökdetektorer upptäcker systemet starten på en brand och larm går till Sector Alarms larmcentral. Med hjälp av kameradetektorn får larmcentralen dessutom bildmaterial när larmet har gått. Bilderna ger larmoperatörerna värdefull information om vilken åtgärd som ska tas, kan man bekräfta skarp brand kan larmoperatören tillkalla räddningstjänst direkt.

Skydda ditt hem!
Uppkopplat hemlarm inklusive installation