Tryggare trädgårdsliv

Tryggare trädgårdsliv

Publicerad: september 26, 2019 av  Daniella Jonsson

Med två små killar med mycket spring i benen behöver villaägaren Maria Vikerfors vara på alerten och snabbt kunna lämna trädgården. Att hinna larma var tidigare svårt, men med Sector Alarms fjärrkontroll har villalivet blivit enklare - och säkrare.

Tvååriga Pelle tar upp krattan och hjälper sin mamma att samla ihop fjolårslöven, men han upptäcker snabbt att det är roligare att leka med löven än att rensa gräsmattan.

- Vi är ofta ute i trädgården, även om mina insatser blir sporadiska och vi mest försöker undvika ett fullständigt förfall, säger Maria.

Hon och hennes man Anders köpte villan i Bromma i Stockholm för fyra år sedan. Trädgården tillhörde en gång i tiden kyrkans fruktträdgård och de förra ägarna var trädgårdsmästare. Under hela våren och sommaren blommar det alltid någonstans runt huset. Medan Maria försöker hålla koll på såväl löven som den lekfulle tvååringen får de sällskap av den tre år äldre Jack. Bröderna vill gå ned till sjön i det angränsande naturreservatet och mata fåglarna. Maria släpper krattan, larmar huset med ett enkelt klick på fjärrkontrollen och springer efter pojkarna som redan är på väg mot grinden på baksidan av huset.

Larma även om du bara är borta en stund, ett inbrott är sällan längre än tio minuter. Patrik Blomquist, Installatör, Sector Alarm
- På våren är vi oftare ute och det är viktigt att larma, även om det är i korta perioder. Ett inbrott varar sällan mer än tio minuter, säger Patrik Blomquist, installatör på Sector Alarm.

Han är på besök för den årliga servicen, där bland annat fjärrkontrollen som man kan larma med introduceras. Han tittar även till larminställningar och ser till att batterierna i rökdetektorerna är färska. När Maria kommer tillbaka med ett barn under varje arm går hon och Patrik en runda runt huset.

- De tidigare ägarna har berättat att de hade ett inbrottsförsök samtidigt som de påtade i trädgården. Det gör att jag ibland känner mig stressad när jag kommer in efter att ha lämnat huset olarmat, säger Maria.

Under rundturen kollar Patrik så att alla dekaler sitter kvar på rutorna och informerar om risker – bland annat ser han till att Maria plockar undan en stege som ligger framme.

Med ett skalskydd lämnas en del av huset olarmat. Det kan vara smidigt för de som springer mycket in och ut i till exempel garaget. Patrik Blomquist, Installatör, Sector Alarm
- Det är samma sak med verktyg. Det handlar om att inte underlätta för en eventuell tjuv. Om man går in och ut mycket i en specifik del av boendet går det att sätta in ett skalskydd. Då kan man larma resten av huset och låta exempelvis garaget där man har sina trädgårdsredskap vara olarmat, säger Patrik.

En annan lösning är att sätta in ett separat larm i den del som ofta ska vara tillgänglig. Så gör många som till exempel har ett orangeri eller en friggebod.

- Fjärrkontrollen är väldigt smidig, och trygghetslarmet en bonus. Nu kan jag ha bättre uppsikt. Förut var jag alltid tvungen att springa in och larma. Då hade jag hjärtat i halsgropen varje gång jag kom ut. Barnen vet att sjön är förbjudet område, men precis som tjuvar är de inte så mycket att lita på, säger Maria.

Skydda ditt hem!
Uppkopplat hemlarm inklusive installation