Trygghetsbloggen

På Sector Alarm är din trygghet vår största passion. I denna blogg har vi samlat intressanta artiklar och värdefulla tips på hur du kan göra din vardag lite tryggare.

Så lurar du inbrottstjuven

Så lurar du inbrottstjuven

Publicerad: november 25, 2022 av  Daniella Jonsson

Ska du resa bort? Vi har samlat några enkla men smarta tips som du kan tänka på för att förhindra inbrott.

1. Skapa känslan av att någon är hemma

Oavsett om du är på jobbet över dagen eller är bortrest under en längre period så är det bra om hemmet får vara lite rörigt. Lämna gärna disk kvar på diskbänken och lägg ut ett par leksaker i trädgården. Tänk på att snittblommor vissnar snabbt och kan signalera att det inte är någon hemma. Undvik att dra för gardiner och persienner. Sätt en timer på lamporna som gör att de tänds och släcks vid olika tidpunkter. Det är också bra med en timer på radion.


2. Prata med dina grannar och hjälp varandra

Ett gott grannsamarbete är viktigt för att lura tjuven. Meddela när du ska iväg på semester och be grannen att ta in din post. Om du är borta en längre tid, be dina grannar att parkera bilen på din uppfart, skotta bort snö från entrén och lämna några av sina sopor i din soptunna så att det ser ut som att du är hemma.


3. Kreativ förvaring av värdesaker

Tjuven är oftast ute efter smycken och andra värdesaker och letar gärna i sovrum och badrum. Förvara därför inte dina värdesaker där utan på ett oväntat ställe. Tidsaspekten är viktig för tjuven, därför ska man förvara värdesakerna där det tar tid att komma åt. Aldrig nära dörrar eller fönster. Ett viktigt tips är också att alltid fotografera och skriva inventeringslistor på de mest värdefulla sakerna i hemmet. Det kommer att underlätta vid eventuell stöld och kontakt med försäkringsbolag och polis etc.


4. Plocka undan stegar och andra redskap

Allt fler inbrott sker via övervåningen. Om du har en stege – se till att plocka bort eller låsa fast den så att den inte kan användas som hjälpmedel vid inbrott. Lås även in dina verktyg och andra trädgårdsredskap.


5. Öka tryggheten med grannsamverkan

Genom att samverka i nätverk med dina grannar kan ni tillsammans minska brottsligheten och öka tryggheten i området. Grannsamverkan innebär i korthet att man hjälps åt att hålla uppsikt över varandras bostäder och ert närområde. Samarbetet sker ihop med polisen som bistår med kunskap och information. Du kan kontakta polisen i din kommun för att få en Grannsamverkan-skylt att sätta upp i området.


6. Insynsskyddade hus lockar tjuven

Insynsskyddade hus och hus längs med stora vägar är de som drabbas mest av inbrott. Tänk på att inte ha för insynsskyddat och klipp om möjligt ner buskar och träd som täcker dina fönster.


7. Tänk på vad du säger i sociala medier

Ska du resa bort och vill dela med dig av dina bilder? För att förebygga inbrott – se över dina sekretessinställningar eller vänta tills du kommer hem med att publicera dina bilder.


8. Ett inbrottslarm kan förhindra inbrott

Tjuven väljer hellre ett olarmat hus än ett hus med inbrottslarm. Många inbrott kan därför förhindras genom att det finns ett larm med avskräckande dekaler. Om du har ett hemlarm kopplat till en larmcentral kan du också få snabbare hjälp om ett inbrott sker.

Skydda ditt hem!
Uppkopplat hemlarm inklusive installation