ARC

Rutiner vid brandlarm

Vad händer när brandlarmet går?

Sector Alarms rökdetektorer är alltid aktiva, oavsett om du har larmat på eller ej. Så snart rök har detekterats kopplas vår larmcentral in, vilket gör att operatörerna snabbt kan vidta den åtgärd som krävs.

 

Larmsystemet känner av mycket små mängder rök och snabba temperaturförändringar, och så snart brandfara har upptäckts börjar samtliga rökdetektorer i hemmet att tjuta för att uppmärksamma omgivningen.

 

Samtidigt går ett larm till vår larmcentral, där en larmoperatör omedelbart påbörjar sin larmbedömning samtidigt som vi ringer upp dig för att höra om du är hemma och om läget är under kontroll. När brandlarmet går får larmcentralen dessutom bilder från kameradetektorerna i hemmet, för att kunna se om någon brandorsak kan identifieras.

 

Hur tystar jag ett brandlarm?

Det vanligaste är att det är falsklarm orsakat av exempelvis stekos. Du kommer ändå att bli kontaktad av en larmoperatör, men kan själv tysta larmet. Här finner du instruktioner på hur du själv kan göra det. 

 

Av säkerhetsskäl kan inte larmcentralen tysta brandlarmet, då någon på plats måste säkerställa att faran verkligen är över, vilket inte kan ske endast genom bilderna från kameradetektorerna.

 

Rökdetektorn kan starta igen om den fortsatt känner av partiklar i luften, om allt är under kontroll– vädra ut ordentligt och larma återigen av på manöverpanelen med din kod eller tag*.

 

*Rökdetektorn kan fungera lite olika beroende på vilket larmsystem du har. Larmoperatören hjälper dig till rätt metod att tysta larmet, beroende på vilket system du har. 

 

Hur agerar larmcentralen vid en brand?

Skulle du inte vara hemma, eller det föreligger fara för liv eller egendom ombeds du att lämna huset och räddningstjänsten tillkallas. Du kan känna dig helt trygg, för vår larmcentral kopplar alltid in räddningstjänsten vid minsta indikation på brand eller misstanke om brandfara.

 

Är det en mindre brand som brutit ut och du är hemma och har möjlighet att släcka den själv kan larmcentralen ändå välja att kontakta räddningstjänsten om de ser en spridningsrisk tex i köksfläkten. Se till att alltid ha fungerande brandsläckare tillgängliga hemma, minst en på varje våningsplan.

 

Hur vet vi om brandvarnarna fungerar?

Ett inbyggt självtest säkerställer att batterinivå och kommunikation mellan ditt larmsystem och oss fungerar som den ska. När det är dags att byta batteri eller byte av brandvarnare skickas automatiska varningar till larmcentralen och kundtjänst som i sin tur kontaktar er med rätt åtgärd. Brandvarnaren kan också pipa vid felindikeringar.

 

Om ni vill testa era brandvarnare görs detta via testknappen på brandvarnaren. Larmet kommer tjuta och en brandlarmssignal skickas in till vår larmcentral, ha därför din telefon i närheten för att kunna svara när larmcentralen kontaktar er. *

 

*Rökdetektorn kan fungera lite olika beroende på vilket larmsystem du har. Vår kundtjänst kan hjälpa dig med rätt metod för ditt system.

Önskar du mer information rekommenderar vi att du chattar med oss.