Så undviker du vattenskador hemma

Vattenläckage är tyvärr ett vanligt problem som kan orsaka stor skada om den inte upptäcks i tid. Orsaken till läckagen är ofta slitna rörsystem, felaktigt utförda kopplingar eller fel i hemapparater som använder vatten. Det finns mycket du kan göra själv för att skydda din bostad. Nedan följer några viktiga punkter och tips som tryggar upp i ditt hem.

Vid vattenläckage
Börja med att snabbt stänga av vattentillförseln. Därför är det bra att redan på förhand veta vart huvudkranen till vattnet finns. I småhus hittar du huvudventilen vanligtvis i driftutrymmet och i radhus finns ventilen på samma sätt oftast i husbolagets driftutrymme. Om ett vattenläckage inträffar i ett flervåningshus ska du kontakta underhållsföretaget som stänger av vattentillförseln eller ger anvisningar för hur du ska göra. Kontrollera regelbundet tätningar, kopplingar och vattenlås under diskhon och handfaten. Kontrollera även tvättmaskinens och diskmaskinens tätningar och slangar. Kontrollera konstruktionerna i badrummet, köket och övriga utrymmen där vatten används, och se till så att vatten inte kan komma i kontakt med känslig utrustning.

Regelbundet underhåll
Rengör golvbrunnen regelbundet. Töm skåpet under diskbänken på överflödiga saker. Rörkopplingarna kan röra på sig och bli lösa om du pressar in saker i ett fullt skåp. Dessutom är det svårt att upptäcka en begynnande vattenläcka om du inte kan se rören och kopplingarna ordentligt. Undvik att vattnet fryser i rören. Tänk på att tömma rörsystemet och stäng avstängningsventilerna om till exempel fritidshuset ska stå tomt. Låt fackmän ta hand om reparationer och installationer i rörsystem och våtutrymmen. Även upptining av frusna vattenrör bör utföras av fackmän med tanke på brand- och elsäkerheten. Installera en vattendetektor under diskhon, vid rörkopplingar och under grenrör där det inte finns en golvbrunn. En vattendetektor kopplad till ditt hemlarm varnar i tidigt skede vid vattenläckage och temperaturförändringar.

Övervaka vattentillförseln
Tänk på att inte lämna rinnande vatten utan uppsikt. Kom även ihåg att stänga kranen vid vattenavbrott. Var uppmärksam när tvättmaskinen eller diskmaskinen är i gång. Undvik att lämna hemmet eller somna under pågående program. Kom ihåg att stänga vattenkranen när tvättprogrammet är slut. Installera ett läckageskydd under diskmaskinen och även under tvättmaskinen om det saknas golvbrunn. Skyddet gör att det läckande vattnet rinner ut framför maskinen, vilket gör det lättare att upptäcka läckaget.

Har du fler frågor och funderingar angående vår vattendetektor?
Tveka inte på att kontakta oss på 0771-80 95 30

Smarta lösningar för ditt hem

Allt fler produkter och tjänster i ditt hem blir smartare och utvecklas för att förenkla din vardag. Många av dessa smarta lösningar kan kopplas till ditt hemlarm. Tänk dig att låsa upp och larma av på samma gång och få huset upplyst samma sekund? Allt detta och mycket mer kan du få om du väljer Sector Alarm.

Sector Alarm App

Sector Alarm App

Med Sector Alarm App har du bra koll på ditt hemlarm - var du än är. Här kan du larma på och av, läsa av händelser och få meddelanden när barnen kommer hem från skolan.

Smartplugs

Smartplugs

Visst vore det skönt att komma hem till ett upplyst hem. Med smartplugs kopplat till ditt hemlarm kan du enkelt styra både belysning och andra elapparater.

Digitala lås

Digitala lås

Nu behöver du inte oroa dig för borttappade nycklar och onödiga kostnader. Köp det digitala låset Yale Doorman och koppla det till ditt hemlarm från Sector Alarm.

Se ditt hem

Se ditt hem

Med Sector Alarm app kan du med hjälp av larmets kameradetektorer ta en bild av ditt hem. För att funktionen ska fungera behöver larmet vara aktiverat i bortaläge.