Sov tryggare med nattlarm

Med Sector Alarms hemmaläge kan huset vara larmat även under natten. För Stefan och Katarina betyder det extra trygghet och ännu bättre sömn.

När Katarina och Stefan flyttat in i sitt stora rosa drömhus i södra Stockholm aktiverade de hemmaläget på villan. Hemmaläge innebär att dörrar och fönster larmas så att man kan röra sig fritt inne i huset när bostaden är larmad – en extra trygghet i hemmet och när man ligger och sover. Alla Sector Alarms kunder har möjlighet att ha två olika typer av påkopplingar; bortaläge och hemmaläge.

- Hur hemmaläget är utformat varierar. Om man till exempel aldrig är i källaren under natten så går det att ha igång kameradetektor med rörelsesensorer även där. Då går larmet om man vistas i det rummet, säger Charlie, installatör på Sector Alarm.
Hemmaläget programmeras samtidigt som resten av larmet installeras. Det går även bra att se över om man vill komplettera hemmaläget eller ändra inställningarna vid ett senare tillfälle.

Att använda hemmaläget är en extra trygghet, särskilt när en förälder är ensam hemma med barnen. Då är larmet ett enkelt sätt göra upplevelsen tryggare.
Jag tycker det är jätteskönt att kunna larma om mig och barnen när Stefan är borta. Det blir en extra trygghet som gör att vi kan sova lugnt om natten, säger Katarina.
Charlie Olsen och hans kollegor vet att många kunder tror att hemmaläget är lite krångligt. Men i själva verket är det jättesmidigt. Ett tips är att göra rutin av att larma, på morgon och kväll. Och om man en gång råkat fellarma gör man det mest troligt inte igen.

- Vi ringer alltid kunderna om larmet går och om man inte får tag i dem så har Sector Alarm alltid fria väktarutryckningar så ett fellarm medför inga extra kostnader, säger Charlie.

För familjer som bor i flervåningshus går det ibland att larma hela våningar under nattetid. Till exempel är sovrummen ofta på övervåningen och då finns ofta möjligheten att aktivera hemmaläget för hela bottenplan.

Vi installerar gärna en extra manöverpanel om det behövs. Men kunderna kan också styra hemmaläget med fjärrkontroll eller vår app. Fördelen med fjärrkontrollen och en egen manöverpanel är att de även har trygghetslarm. Jag föreslår alltid att kunderna ska välja det som är enklast för dem, säger Charlie.
När man använder hemmaläget går det att välja vilka komponenter som ska vara aktiva. Kameradetektorer känner av rörelser i rum och magnetkontakter säkrar till exempel dörrar. För Sector Alarm är det viktiga att kunderna känner sig trygga, oavsett om de är hemma eller borta. Hemmaläge ingår ju faktiskt i tjänsten och för Katarina och Stefan har hemmaläget gjort vardagen lite mer avslappnad.

- Det svåraste är att komma ihåg att alltid använda sitt hemlarm. Hemmaläget är enkelt att sätta igång och ett väldigt smidigt knep för att göra vardagen ännu mer bekymmerslös, säger Katarina.

Det viktigaste med hemmaläge är att komma ihåg att slå på det – då har ni en extra trygghet under natten.

  • Fundera på vilka ytor som ni inte använder på natten. Kanske är ni aldrig i källaren. Då fungerar det bra att larma hela det våningsplanet med rörelsedetektorerna
  • Om man har hemmakontor och befinner dig i en avskärmad del av huset under större delen av dagen kan man självklart anpassa hemmaläget så att de zoner som inte används är larmade.
  • Aktivera hemmaläget med manöverpanel, appen eller Sector Alarms fjärrkontroll.
  • Sector Alarms rörelsedetektorer funkar med husdjur upp till 20 kilo.
  • Om magnetkontakterna i dörrar och fönster är larmade kan man röra sig fritt i hela huset.
  • Med glasdetektor och chockdetektor får huset eller lägenheten ännu starkare skydd.