8 tips för en tryggare semester

Ska du resa bort? Oavsett om du planerar kortare utflykter eller att resa utomlands finns det en del saker att tänka på för att förhindra inbrott och få en tryggare semester.

1. Lämna disk kvar på bordet när du åker iväg
Ett tomt och välstädat hem signalerar att du är bortrest. Ska du bort över helgen – lämna gärna kaffekopparna kvar på köksbordet så ser det ut som att du är hemma.

2. Plocka undan din stege
Allt fler inbrott sker via övervåningen. Om du har en stege – se till att plocka bort eller låsa fast den så att den inte kan användas som hjälpmedel vid inbrott. Lås även in dina verktyg och andra trädgårdsredskap.

3. Be någon att tömma din brevlåda
En proppfull brevlåda antyder att det inte är någon hemma. Be någon att tömma den åt dig när du är bortrest eller införskaffa en brevlåda med lås.

4. Berätta för grannen att du är bortrest
Ska du vara borta länge? Be en granne att parkera sin bil på din uppfart, hänga tvätt i din trädgård och slänga sopor i din soptunna för att det ska se ut som att du är hemma.

5. Förvara inte dina värdesaker synligt
Låt inte datorer, surfplattor och andra värdesaker ligga synliga i ditt hem. Sovrum är ett av de vanligaste rummen där inbrott sker – undvik att förvara värdesaker där.

6. Se över dina sekretessinställningar i sociala medier
Ska du resa bort och vill dela med dig av dina semesterbilder? För att förebygga inbrott – se över dina sekretessinställningar i eller vänta tills du kommer hem med att publicera dina bilder.

7. Öka säkerheten med grannsamverkan
Genom att samverka i nätverk med dina grannar kan ni tillsammans minska brottsligheten och öka tryggheten i området. Hjälp varandra att hålla uppsikt över varandras bostäder och ert närområde.

8. Ett hemlarm gör dig tryggare
Tjuven väljer hellre ett olarmat hus än ett hus med larm. Många inbrott kan därför förhindras genom att det finns ett larm med avskräckande dekaler. Om du har ett hemlarm kopplat till en larmcentral kan du få snabbare hjälp om ett inbrott sker. Med ett hemlarm är du och din familj i trygga händer.