Så ökar du säkerheten när ditt barn är hemma själv

Är ditt barn hemma själv efter skolan eller ska ni precis börja träna på det? Det är ett stort steg i barnets liv att få vara ensam hemma och allt ansvar som kommer med det. Om barnet lagar mat och använder hushållsapparater själv är det viktigt att vara försiktig och ha kunskap om vad man ska göra om något händer. Vi har samlat tio praktiska tips för en säker eftermiddag.

1. Spara föräldrarnas nummer, nödnummer och andra viktiga nummer i ditt barns telefon om barnet har en. Skriv även upp viktiga nummer på en synlig plats till exempel på kylskåpsdörren.

2. Berätta för grannarna att barnet är hemma själv efter skolan och förklara för barnet att det kan gå dit för hjälp om något skulle hända.

3. Träna på när och hur man ringer till 112 och att man ska meddela adress och vad som har hänt.

4. Förbered mellanmål som barnet inte behöver tillreda själv. Exempelvis yoghurt, flingor eller färdigskivat bröd så att barnet inte behöver använda kniv.

5. Gå tillsammans igenom hur hushållsapparaterna som barnet använder fungerar. I synnerhet bör barnet komma ihåg att ta bort kastrullen från spisen efter matlagning.

6. Förklara för barnet att det är bra om man tar för vana att alltid låsa dörren. Sitter man med lurar i öronen så kanske man inte hör om någon kommer in.

7. Se till att det finns brandsläckare placerad på synlig plats, gärna vid entrén, och lär barnet hur och när man använder den. Det finns mindre brandsläckare som är lätta för barn att använda.

8. Gå tillsammans igenom vilka olika vägar barnet kan ta sig ut. Se också till så att låset är enkelt att öppna. Ett tips är att brandöva hemma med barnet.

9. Se till att minimera riskerna för fall och att barnet måste hoppa för att nå saker i hemmet. Säkerställ att barnet kan nå det man behöver på ett säkert sätt istället för att behöva klättra upp på bänkskivan.

10. För att öka säkerheten och tryggheten ytterligare så rekommenderar vi hemlarm som är kopplat till en larmcentral. Då finns det alltid någon som på ett snabbt sätt kan ta kontroll och skicka hjälp om det skulle behövas. Med Sector Alarm App kan du dessutom få notiser när ditt barn kommer hem från skolan – tryggt och säkert.

Fler läsvärda artiklar

Så ökar du din säkerhet i skidbacken

Ökad säkerheten i skidbacken

Ska du åka till fjällen i vinter eller kanske ta en dagsutflykt till någon lokal skidbacke? Vi ger dig bästa tipsen för att öka din säkerhet.

Öka säkerheten för ditt barn

Öka säkerheten för ditt barn

Är ditt barn hemma själv efter skolan eller ska ni precis börja träna på det? Vi har samlat tio praktiska tips för en säker eftermiddag. 

Undvik vattenskador i hemmet

Undvik vattenskador i hemmet

Det finns mycket du kan göra själv för att skydda din bostad. Här kan du läsa om några viktiga tips som tryggar upp ditt hem.

Brandrisker i köket

Så här minimerar du brandrisken i köket

Köket är hemmets hjärta, det är också platsen där många bränder startar. Men genom att vara förutseende kan många bränder undvikas.