Så grillar du säkert i sommar

Det är grillpremiär i Bromma utanför Stockholm. Maria och resten av familjen har fått besök av de matlagningsintresserade arkitekterna Daniel och Maja som bjuder på tips både om grillning och hur man bygger en säker uteplats för grillkvällarna.

Knopparna på äppelträden som omringar uteplatsen vid Maria Vikerfors och maken Anders nybyggda attefallshus är precis på väg att slå ut. Paret har bjudit in vännerna Maja Säfström och Daniel Widman och deras ettåriga Wille till årets första grillning. Extra festligt är att de också ska inviga uteplatsen vid det nybyggda huset och att det nyligen dessutom blivit nominerat till Rödfärgspriset.

- Vi byggde huset som komplement till vår villa för att kunna erbjuda långväga släktingar och vänner sovplatser, säger Maria Vikerfors.

Det är vännen, den matlagningsintresserade arkitekten Daniel Widman som har ritat huset i trädgården. Utanför arbetet som arkitekt är mat hans största passion.

- Grillat kan vara fantastiskt gott. Och med egna marinader, bra kött och skaldjur samt fräscha sallader och grönsaker behöver grillat inte bli stabbigt, säger Daniel Widman, delägare på LowenWidman arkitekter.

I allt fler av byråns uppdrag ställs höga krav på uteplatserna, och inte bara att de ska ligga rätt med hänsyn till soltimmar. Beställarna vill att det ska vara smidigt, enkelt och säkert att laga mat och äta på dem också.

- Vår korta sommar gör att vi behöver ha smarta lösningar för att förlänga säsongen och för att maximera den. Uteplatsen vid den här tillbyggnaden är väldigt viktig för boendemiljön då det extra rummet tillför önskvärd yta till husets 25 kvadratmeter, säger Daniel.

Huset är insynsskyddat tack vare ett plank det och äppelträden skyddar dels det stora fönstret från solen och också fungerar som ett tak.

Wille och bröderna Jack och Pelle som leker på gräsmattan har flera gånger varit framme och nallat på efterrätts-mashmallowsen. Småpojkarna har blivit lovad att få testa att grilla på spett. Redan nu vill de testa grillvanten och att få vända på en köttbit. När det kommer till själva matlagningen är Daniel mer kock och pappa än arkitekt.

- Man får ställa grillen så att barnen inte kan springa in i den och det är viktigt att någon vuxen alltid finns där. Jag gillar eltändare för då kan man helt undvika T-sprit och tändvätska vilka är både brandfarliga och giftigt för barn, säger Daniel.

När middagen ätits upp och barnen en efter en har somnat sitter sällskapet kvar och pratar och grillen står orörd kvar.

- Vi är noga med att låta kolen ligga kvar i grillen tills de kylts ned. Det är dessutom ganska skönt att skjuta på både städning och disk av grill till dagen efter, säger Maria Vikerfors.
Asiatisk fläskkarré med sparris, couscous och sojamajo (4 personer)
Du behöver:

Fläskkarré med sesammarinad
800 g benfri fläskkarré
2 vitlöksklyftor
2 lime
1 chili
1 msk sesamolja
salt

Couscous a la Daniel 
4 dl couscous
4 dl kycklingbuljong
2 msk olivolja
1 chili
1 spetspaprika
1 citron
2 tomater
1 kruka färsk koriander

Sojamajo
2 äggulor
1 tsk fransk senap
1 msk risvinäger
2,5 dl rapsolja 
2 msk soja 
salt och peppar 

Grillad sparris
250 g färsk grön sparris
1 citron
parmesan

Gör så här:
1. Blanda ihop vitlök, lime och chili. Häll över sesamoljan, rör om och smaka av med en nypa salt.

2. Skär fläskkarrén i tjocka skivor och lägg i marinaden. 

3. Blanda äggulor, fransk senap och risvinäger. Ringla försiktigt i rapsolja samtidigt som du vispar. Blanda ut majonnäsen med sojan och smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen.

4. Tänd grillen (gärna med eltändare för säkrast möjligast grillning) och invänta en fin glödbädd.

5. Koka upp kycklingbuljongen. Häll i oljan och ta grytan från plattan. Tillsätt couscousen och låt stå under lock i 10 minuter. Hacka chili, spetspaprika, tomat och lite vitlök. Blanda i grönsakerna när couscousen är färdig. Avsluta med rikligt med koriander, en skvätt olivolja, salt och citron.

6. Grilla fläskkarrén ca 4-5 minuter på första sidan under lock. Vänd köttet och grilla andra sidan ca 2-3 minuter. Grilltiden kan variera beroende på grillvariant och köttets tjocklek. 

7. Bryt av den nedre grövre delen på sparrisen, häll på olja och flingsalt. Grilla snabbt så de får färg – de får inte bli mjuka. Avsluta med att pressa på lite citron och riv över några flarn parmesan.