Grillsäsongen är här – men har du koll på säkerheten?

Äntligen är grillsäsongen här! Visst är det underbart att få flytta ut köket och njuta av det förhoppningsvis fina sommarvädret. Grillat är ju fantastiskt gott och det finns oerhört många val oavsett vad man har för preferenser. Grillspett, halloumiburgare, fläskytterfilé, lax eller kanske majskolv för att bara nämna några av härligheterna. När du väl har bestämt dig för vad du vill grilla, har du då koll på säkerheten? Innan du börjar kan det vara bra att ta hänsyn till några enkla saker för att försäkra sig om en bra grillkväll:

  1. Använd bara grillkol/briketter och undvik T-sprit, etanol, bensin eller metanol.
  2. Låt grillen stå fritt, aldrig in till en träfasad eller något annat lättantändligt och på ett stabilt underlag.
  3. Skulle elden sprida sig kan man använda sig av brandsläckare och brandfilt – locket fungerar också.
  4. Lämna aldrig grillen utan uppsikt – se upp för exempelvis lekande barn i närheten.
  5. Håll grillen ren – matrester på gallret kan få elden att flamma upp.
  6. Var noga med att inte slänga askan för tidigt när du grillat färdigt, så att den inte ligger och glöder i soporna och riskerar att orsaka brand.
  7. Se till att underlaget är säkert. Har du trätrall kan det vara en bra idé att fukta den innan.