8 tips för en trygg och säker jul

Under jul och nyår är det många som reser bort, samtidigt ökar antalet bostadsbränder och inbrott.* Oavsett om du är hemma eller bortrest vill vi att du ska känna dig trygg. Ta del av våra tips så kan du fira en lugn jul med vetskapen om att du gjort ditt bästa för att göra ditt hem tryggt och säkert.

1. Julgranen kan bli en brandfara
Julgranen är som mest brandfarlig när den är torr. Se därför till att det alltid står vatten i granen. Se också till att julgransbelysningen är hel och fullt fungerande.

2. Levande ljus
Levande ljus är en härlig stämningshöjare men lätt att glömma. En bra regel är att den som tänt ljusen även är ansvarig för att släcka dem. Sätt upp dekaler på ytterdörren som påminner innan du går hemifrån.

3. Matlagning och bakning
Torrkokning är bland de vanligaste brandorsakerna. Använd lock eller brandfilt för att kväva brand i grytor och brandsläckare om branden utvecklas ytterligare.

4. Sota skorstenen regelbundet
Eldstadsrelaterade bränder är vanligt och kan förebyggas genom att se till att installationen görs på rätt sätt, att sotning och brandskyddskontroller sker och framför allt att du eldar och hanterar askan på rätt sätt.

5. Lämna disk kvar på bordet när du åker iväg
Ett tomt och välstädat hem signalerar att du är bortrest. Lämna gärna kaffekopparna kvar på köksbordet så ser det ut som att du är hemma.

6. Brandöva hemma med barnen
Du brandövar på jobbet och barnen i skolan, men alldeles för sällan i hemmet – den plats där du troligen spenderar mest tid. Förena nytta med nöje och brandöva hemma med barnen.

7. Brandskyddsprodukter att ha hemma
Brandsläckare, brandfilt och brandstege är bra att ha hemma för en brandsäker jul. Placera brandsläckaren så att du lätt kan nå den om olyckan är framme. Se till att brandfilten är monterad enligt instruktioner.

8. Hemlarm gör dig tryggare
Hemlarm är ett bra sätt att skydda sig mot inbrott. Tjuven väljer hellre ett olarmat hus än ett hus med larm. Många inbrott kan därför förhindras genom att det finns ett larm med avskräckande dekaler. När du väljer ett hemlarm från Sector Alarm ingår alltid brandskydd som är kopplat till vår larmcentral. På så sätt kan vi snabbare hjälpa dig om olyckan är framme, en extra trygghet när du inte är hemma.

* Källa: MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och BRÅ.

Fler läsvärda artiklar

Så ökar du din säkerhet i skidbacken

Ökad säkerheten i skidbacken

Ska du åka till fjällen i vinter eller kanske ta en dagsutflykt till någon lokal skidbacke? Vi ger dig bästa tipsen för att öka din säkerhet.

Öka säkerheten för ditt barn

Öka säkerheten för ditt barn

Är ditt barn hemma själv efter skolan eller ska ni precis börja träna på det? Vi har samlat tio praktiska tips för en säker eftermiddag. 

Undvik vattenskador i hemmet

Undvik vattenskador i hemmet

Det finns mycket du kan göra själv för att skydda din bostad. Här kan du läsa om några viktiga tips som tryggar upp ditt hem.

Brandrisker i köket

Så här minimerar du brandrisken i köket

Köket är hemmets hjärta, det är också platsen där många bränder startar. Men genom att vara förutseende kan många bränder undvikas.