Denna webbplats använder cookies för statistik och bättre användarupplevelse. Läs mer om hur Sector Alarm använder cookies.   Jag förstår
Tack vare rökdetektorerna från Sector Alarm kunde Leif och Helen undvika en fullskalig brand när de torrkokade fisk.

Installerade larmet bara en månad före branden

I maj installerade Leif och Helen hemlarm med kamera- och rökdetektor från Sector Alarm. Bara en månad senare var rökdetektorerna en stor anledning till att de kunde undvika en fullskalig brand efter en torrkokning. - Jag vaknade av att en främmande människa skakade mig. Jag förstod inte vad som hänt eller vad personen gjorde där. Först blev jag arg över att ha en främmande person i hemmet, men tog mig ändå ut genom den vita rök som fyllt huset. När vi stod utanför släppte chocken lite och det gick upp för mig att vi haft änglavakt, säger Leif.

Leif och Helen bor i sommarpärlan och brukssamhället Hallstavik, cirka 40 minuter från Norrtälje. Den här höstdagen har en slaktare i närheten varit över med nötkött som paret styckat. I det mysiga och blomrika uterummet, med trädgårdsmöbler och grill och utsikt över trädgården berättar paret om upplevelsen som kunde slutat på ett helt annat sätt.

- Vi hade varit bortresta över midsommarhelgen och höll på att fixa hemma. Vi skulle ha vår första semestervecka. När klockan var runt halv elva hade Leif somnat framför tv:n. Vår katt Timmie är tokig i fisk och jag bestämde mig för laga lite till honom. Jag satte på plattan och gick för att hämta något. När jag passerade vardagsrummet hörde jag en intressant nyhet på tv:n. Jag satte mig ner och måste ha somnat, säger Helen.

Vattnet och fisken började efter en stund att torrkoka. Vit rök spreds i hela huset och trots att rökdetektorn gick igång och spred sitt öronbedövande tjut och att Sector Alarm försökte nå paret över telefon så vaknade de inte. Den förvisso ofarliga brandröken hade fått paret att tuppa av. När de inte svarade i telefon skickade Sector Alarm en väktare till platsen. Det var han, som efter att tagit bort kastrullen från spisen och öppnat husets alla fönster, väckte paret.

Tack vare den extra sirénen på utsidan av huset kunde en granne höra larmet och komma till undsättning, säger Helen.
- När vi stod utanför kom både brandkår och ambulans. Om man torrkokar något så börjar det att brinna. Tack vare larmet och väktaren gick det aldrig så långt. Vi hade en jäkla flax. Vi hade installerat larmet bara fyra veckor tidigare, säger Leif.

Under våren gick en inbrottsvåg i Roslagen och Hallstavik. Leif och Helen flyttade in i sitt hus för fyra år sedan. Då fanns ett larm i huset. Men larmet var bara ett sådant som tjöt och det var varken kopplat till larmcentral eller rökdetektorer. Så när larmet slutade att fungera bestämde sig paret för att skaffa ett nytt, modernt larm.

- Förutom startpaketet med kamera- och rökdetektor samt magnetkontakter installerade vi en extra sirén som gör att larmet förstärks via en högtalare på huset. Det gjorde vid händelsen att en granne också hörde larmet och kunde komma till undsättning. Det tog bara en månad innan larmet räddade oss, säger Helen.

Vi hade en jäkla flax. Om man torrkokar något så börjar det att brinna. Tack vare larmet och väktaren gick det aldrig så långt, säger Leif
Efter torrkokningen stod en joniseringsmaskin och brummade i huset en vecka, det tog bort röken. Under hela semesterveckan var paret skärrade. Vad hade hänt om de inte installerat larmet en månad tidigare? Så här tre månader senare har händelsen påverkat deras sätt att tänka. De har skaffat brandsläckare till både båten och bilen. I vinter när barnbarnen kommer så kommer man att brandöva – hitta en gemensam återsamlingsplats där familjen ses om det börjar brinna.

- Timmie är ju som vår lilla bebis när inte barnbarnen är här, så givetvis får han fortfarande kokad fisk. Men vi lämnar aldrig köket när vi lagar mat längre. Sector Alarm var väldigt tillmötesgående. De ringde och kollade hur det var med oss och betalade till och med självrisken, säger Helen.

- Att berätta vad vi upplevt känns naturligt. Det kan hända vem som helst, det vet vi nu, säger Leif.

Sector Alarm - Din trygghet. Vår passion.
© SECTOR ALARM 2018