Trygghetsbloggen

På Sector Alarm är din trygghet vår största passion. I denna blogg har vi samlat intressanta artiklar och värdefulla tips på hur du kan göra din vardag lite tryggare.

Brandrisker i köket

Så här minimerar du brandrisken i köket

Publicerad: juni 17, 2019 av  Daniella Jonsson

Gemensamt för många av bostadsbränder i Sverige är köket platsen där bränderna oftast startar. Här berättar Brandingenjören Mattias Delin om hur du kan tänka för att minska riskerna för en bostadsbrand.

Att blåsa ut ljusen, stänga av spisen och elda under uppsikt är saker som sitter i ryggmärgen hos många svenskar. Trots detta sker cirka 24 000 bostadsbränder varje år i Sverige, enligt siffror från MSB.

Mattias Delin arbetar som Brandingenjör på Brandskyddsföreningen och enligt honom är det i köket många bränder startar.

– En bostadsbrand kan ha flera orsaker. Men det man sett i forskning är att köket sticker ut. Det är egentligen universellt, där vi lagar mat startar flest bränder.

Varför är det så?

– Det kan exempelvis vara att man inte är uppmärksam. Telefonen ringer eller så multitaskar man med annat samtidigt som man lagar mat. En annan orsak kan vara att man kommer hem på natten och ska laga mat, men somnar ifrån med spisplattan på.

Nu när många spenderar allt mer tid i hemmet är det bra att vara uppmärksam på var brandriskerna finns. Mattias Delin lyfter bland annat all den teknik som finns i hemmet.

– Vi ser att det inträffar en del bränder som kan kopplas till laddning av elektronik så som telefoner och datorer. En bra tumregel är att dra ur en laddare ur vägguttaget om den inte används.

Hur gör du själv hemma?

– Vi har gjort en dedikerad plats i huset där vi laddar all teknik, där det är ordning och reda. Om en brand mot förmodan skulle bryta ut är det bättre att det sker på den platsen än att det sker till exempel i soffan.

Byt ut brandvarnaren
Det finns en rad olika brandskydd man kan ha i sitt hem. Mattias Delin nämner att seriekopplade brandvarnare och brandlarm kopplade till larmcentral är ett bra komplement.

– En vanlig brandvarnare ska finnas i varje hem, men det är alltid bra att komplettera med ytterligare brandskydd i och med att teknikutvecklingen går framåt.

– Brandvarnaren ska alltid sitta i taket, inte på väggen eller liknande, det är ett vanligt misstag. Något många kanske inte vet är att en brandvarnare även har ett bäst före-datum, det handlar om flera år, men det kan vara en bra idé att byta ut brandvarnaren ibland. Det är en väldigt billig investering sett till nyttan den faktiskt gör, avslutar Mattias Delin.

Skydda ditt hem!
Uppkopplat hemlarm inklusive installation